Voedselbank Tiel voor veel inwoners Neder-Betuwe te ver weg

OPHEUSDEN – Welzijn Rivierstroom luidt de noodklok: veel inwoners van Neder-Betuwe die recht hebben op een voedselpakket, krijgen dat niet. Ze kunnen namelijk niet naar de voedselbank in Tiel, omdat het vervoer te duur is of ze het niet kunnen regelen.

Bron: De Gelderlander | Margreet Terpstra | 11 Aug 2017

Welzijn Rivierstroom stelt dat dit steeds vaker voorkomt. Het gaat vermoedelijk om enige tientallen inwoners, zegt sociaal werker Folkert Kooistra. ,,Er zijn maar drie mensen uit de gemeente die er wél gebruik van maken. Hulpverleners geven aan dat ze regelmatig met mensen te maken hebben die recht op de voedselbank zouden hebben, maar die het niet lukt in Tiel te komen. Soms omdat ze geen netwerk hebben, of omdat hun netwerk ook geen vervoer heeft. Maar het kan ook schaamte zijn: je wil niet altijd vervoer vragen aan bekenden omdat je naar de voedselbank moet.”

Actie

Het preventieteam van de welzijnsorganisatie onderneemt nu actie. Het wil een groep oprichten met inwoners van Neder-Betuwe die nadenken over een oplossing, waardoor de voedselbank toch bereikbaar wordt voor mensen die dat nodig hebben. In eerste instantie gaat het dan om een vervoersdienst van inwoners die plaatsgenoten met hun eigen auto naar Tiel brengen.

Uitgiftepunten

De voedselbank Rivierenland heeft vier uitgiftepunten. Naast Tiel worden er pakketten uitgedeeld in Geldermalsen, Culemborg en Beneden-Leeuwen. De organisatie deelt wekelijks vele tientallen pakketten uit aan inwoners die financieel veel moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Een van de regels is dat een volwassene niet meer dan 180 euro per maand als leefgeld heeft, een bedrag dat wordt vermeerderd met 70 euro per gezinslid. Omdat het voedselpakket nadrukkelijk wordt gezien als tijdelijke hulp, wordt minstens een keer per vier maanden gekeken of er iets is veranderd in het leven van de cliënt waardoor hij of zij zonder het pakket zou kunnen.

Advertentie